Exclusieve Fraterhuis Academie over ‘Downton Abbey’

 Exclusieve Fraterhuis Academie over ‘Downton Abbey’

Op zaterdag 5 oktober van 10.45 uur tot 14.00 uur vindt in het Fraterhuis in Zwolle een exclusieve Fraterhuis Academie over ‘Downton Abbey’ plaats, in samenwerking met Stichting Adel in Nederland.

Fraterhuis Academie (lezing + film)
De film ‘Downton Abbey’ wordt op zaterdag 5 oktober tijdens een speciale Fraterhuis Academie voorzien van een inleiding door John Töpfer, directeur van de Stichting Adel in Nederland. Voor deze stichting doet hij onder meer onderzoek naar de Nederlandse en Europese Adel. De lezing in het Fraterhuis gaat specifiek over de Britse adel in relatie tot Downton Abbey.

Britse Adel
De Britse samenleving heeft een gelaagde indeling, maar ook de adel van het Verenigd Koninkrijk heeft een duidelijke hiërarchische structuur met adellijke titels van hoog naar laag. Iedere familie is zich daarnaast zeer bewust van de volgorde van belangrijkheid. Er kan zelfs gesproken worden van een Ranking the Stars, want welke familie gaat het verst terug en heeft de oudste titel? Wie bezit de meeste grond en heeft het grootste kasteel? En waar hangen de meeste Rembrandts?

Downton Abbey
Ondanks de vorstelijke leefstijl van de Crawley’s op Downton Abbey (*), maakt de ‘page of the backstairs’ (de butler van de Koning) dan ook al snel duidelijk dat de familie en het huis eigenlijk niets voorstellen. Zeker niet in vergelijking met andere adellijke families en hun kastelen. De film ‘Downton Abbey’ lijkt daarnaast in eerste instantie een film over de teloorgang van de Britse Adel, maar niets is minder waar. Het laat juist zien hoe de adel zichzelf steeds opnieuw uitvindt en met de veranderende tijden meegaat. Mutando non mutor.

(*) Een groot deel van de opnames van de film vond plaats op Highclere Castle – sinds 1679 familiebezit en bewoond door de Graven van Carnarvon.

Prijzen & zo
De prijzen voor deze speciale Fraterhuis Academie zijn inclusief lezing plus toebehoren, een pauzeconsumptie en aansluitend vertoning van de film ‘Downton Abbey’. Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00 en Cinevillepashouders € 3,50 (reguliere entreeprijs € 16,00). Kaartverkoop is online en aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis. Café Foyé is geopend vanaf 10.00 uur.

Parkeren en openbaar vervoer
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum of in Q-park en toch op loopafstand. Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten). De wandeling richting het Fraterhuis bedraagt minder dan 10 minuten.

Beeldbepalend
Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen

Ook Interessant?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: