Dodenherdenking 4 mei 2019

Herdenking 4 mei
Ieder jaar vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman, burgemeester Henk Jan Meijer en enkele wethouders nemen hieraan deel.

Gedachtenisbijeenkomst Oosterkerk
Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang
De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek (opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur).

De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden.

Herdenking
Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Sinds 2017 draagt ook het kind dat de eerste prijs van de Gedichtenwedstrijd 4 mei heeft gewonnen het eigen gedicht voor. In 2018 is dat Juup Ratering van groep 7 van de Jenapleinschool. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur.

Omdat de Dodenherdenking in 2018 samenvalt met Sabbat neemt de Joodse Gemeenschap niet deel aan de Stille Omgang en de plechtigheid. Dat betekent ook dat de Indische en Molukse gemeenschap die een krans leggen ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers geen krans námens de Joodse slachtoffers kunnen leggen.

Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion, leden van het Comité 4 mei Gedachtenis, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is in 2018 popkoor HoorHaar.

Concert en theater na de herdenking
Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon.

Geef een reactie