Een breinvriendelijk theatercollege van de beroemde neurowetenschapper Dick Swaab

Hersenprofessor en bestsellerauteur Dick Swaab verzorgt dit college op zijn geheel eigen stijl: stellig, betrokken, uitgesproken en spraakmakend. Hij zegt waar het op staat. Zo is hij van mening dat de mens niet te veranderen is. Volgens Swaab is er weinig plaats voor ‘de vrije wil’, nog minder voor ‘geest of ziel’ en draait alles om chemische en natuurkundige processen.

Dick Swaab is een grote naam in de wetenschap en de beroemdste neurobioloog van Nederland en omstreken. Hij is hoogleraar in Amsterdam en Hangzhou. Hij is tevens schrijver, neurobioloog én Zomergast 2011. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Hij was dertig jaar lang directeur van het Nederlands Herseninstituut.

Van zijn boek Wij zijn ons brein zijn alleen al in Nederland meer dan 450.000 exemplaren verkocht; het is inmiddels in 15 landen verschenen. In het najaar van 2016 verscheen de opvolger, Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken.

In dit theatercollege toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen aan bij de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing ervan. Vele maatschappelijke consequenties van het hersenonderzoek, zoals voor partnerkeuze, filosofie en strafrecht, worden besproken.

Hoe kunt u de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe wordt ieder brein anders? Hoe ontwikkelen onze hersenen zich? Wat is creativiteit en hoe kunt u het stimuleren? Waarom houdt u van muziek? Wat doet kunst met u? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? U krijgt antwoord op onder andere deze vragen. In dit theatercollege maakt Dick Swaab een röntgenfoto van de geest.

Maandag 25 februari te zien in Schouwburg Odeon.

Voor meer informatie klik hier.

Geef een reactie