Kaartverkoop Theater Na de Dam in Zwolle gestart

 Kaartverkoop Theater Na de Dam in Zwolle gestart

zaterdag 4 mei, 21.00 uur in Schouwburg Odeon

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Met Theater Na de Dam worden de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Zwolse theaters en Bevrijdingsfestival Overijssel presenteren op 4 mei een gezamenlijk programma in Schouwburg Odeon en op een bijzondere locatie in Wipstrik, met voorstellingen van o.a. Theatergroep De Jonge Honden, Theater De Makkers en Theater Gnaffel. In totaal zijn er maar liefst vijf voorstellingen te zien. Kaarten kosten € 5,- per stuk.

Theater De Makkers maakt de jongerenvoorstelling voor Theater Na de Dam. De P.C. Hooftstraat in Zwolle. Een doodgewone straat in een doodgewone buurt. Maar op 14 april 1945 blijkt dit niet het geval. Tot grote verbazing van de buurt komen er op nummer 18 die dag veertien onderduikers naar buiten gelopen. In de voorstelling Vanuit mijn raam van Theater de Makkers wordt ingezoomd op de verhalen die zich hebben afgespeeld binnen vier muren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de sport in Nederland een opleving. Het aantal deelnemers groeide en de tribunes vulden zich met toeschouwers. De Duitse bezetter steunde deze vlucht in de sport. Want ‘wie sport, zondigt niet’. De voorstelling Wie sport, zondigt niet van Theatergroep De Jonge Honden gaat over een gymvereniging tijdens de oorlogsjaren. Hierin komen persoonlijke oorlogsverhalen voorbij over spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden.

Op zaterdagochtend en -middag 4 mei speelt Theater Gnaffel de voorstelling Moffenmeisje. Mevrouw Danenberg woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Ze begint te vertellen. Steeds meer herinnert mevrouw Danenberg zich. Een aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Danenberg.

De Pauwergirls maken speciaal voor 4 mei 2019 een nieuwe muzikale voorstelling, gebaseerd op foto’s (bijna ‘selfies’) waarop jonge Duitse soldaten te zien zijn die tijdens de 2e Wereldoorlog in Zwolle werkten. Poserende Duitse soldaten voor de Sassenpoort of wandelend over de Grote Markt. Tijdens deze muziektheatervoorstelling wordt er gebruik gemaakt van oude foto’s uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel.

Theatergroep Jut en Jul maakt de voorstelling Hé Kerel! Marie en Lise wonen beide in Zwolle tijdens de oorlog. Ze kennen elkaar niet. Ze kennen wel Teun. Teun is 10 jaar en kent iedereen. Lise werkt in de winkel van haar vader. Marie leest veel, maar boeken zijn steeds moeilijker aan te komen. Als ze Teun vertelt over een boek dat ze wil hebben, denkt hij dat wel even te kunnen regelen. Teun vraagt Lise, die in de winkel nog wel eens iemand spreekt om hulp. Brengt dit boek de hen samen óf zorgt het alleen maar voor meer problemen?

Kaarten voor de verschillende voorstellingen kosten € 5,- per stuk.

Meer informatie klik hier.

Foto: Jan Amse

Ook Interessant?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: