Vanaf januari 2019 touren soulmannen Steffen Morrison en Yerry Rellum met de swingende theatervoorstelling ‘It’s a Man’s World!’ langs meer dan 40 Nederlandse theaters. Centraal staan de drie grootste soullegendes allertijden: James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Drie mannen van wie de muziek van grote invloed is geweest in de levens van Morrison en Rellum.

Iconen van de soulmuziek
Zangers James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye inspireerden de wereld en zongen zichzelf regelrecht de geschiedenis in. Met hun muziek, rake teksten en meeslepende performances bepaalden zij de soundtrack van een hele generatie. Ondanks hun vaak zware leven wisten zij vanuit armoede uit te groeien tot ware iconen. Stoere mannen die elk op hun eigen manier een verschil maakten, maar ook kwetsbare zonen en twijfelende vaders waren. Vocalisten Steffen Morrison en Yerry Rellum, beide bekend van The Voice of Holland, staan nu voor het eerst samen op het podium en kruipen in de weerbarstige karakters van deze souliconen.

Gevormd door de muziek
Na een drukke repetitieperiode ogen Morrison en Rellum allebei ontspannen. ‘Dat kan ook niet anders’ vertelt Rellum. ‘Het is geweldig als je iedere dag de muziek van je helden mag zingen!’ Morrison knikt instemmend. Beide zangers zijn opgegroeid met de soul van de jaren ‘70. Morrison: ‘Wat ik me vooral herinner van mijn jeugd is dat mijn vader altijd de lekkerste soulplaatjes opzette als er iets vieren was, maar óók als er iets te betreuren viel. Daardoor is de soulmuziek automatisch verbonden met alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven. Het kon ook niet anders of ik moest en zou later zanger worden.’

Naast de liefde voor soulmuziek hebben hun achtergronden ook veel weg van die van Brown, Wonder en Gaye. Beide zangers zijn opgegroeid in een niet alledaagse gezinssamenstelling en met een andere huidskleur dan de meeste mensen om hen heen. Het verhaal van ‘It’s a Man’s World!’ is dan ook van alle tijden.

Rellum vertelt: ‘Mijn moeder was wat we tegenwoordig een bad-ass-woman zouden noemen. Ze was voor niemand bang en ze wilde altijd het beste voor haar kinderen. Op een dag kwam er een man in huis, mijn broer en ik kregen zijn naam en hij liet ons het leven zien. Hij nam ons mee naar de nieuwmarkt in Amsterdam waar we een wereld zagen van mensen die er allemaal het beste van wilde maken in het leven, maar die ook gevormd waren door struggles en tegenslag. Achteraf gezien is dat een heel leerzame periode geweest.’ James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye groeiden allemaal op in een moeilijke tijd, maar wisten zich hier uit te worstelen door de muziek. Gaye schreef een aantal indringende nummers over deze tijd zoals ‘Troubleman’. Wonder schreef in het nummer ‘Black Man’ over de diversiteit in de wereld. Morrison: ‘Al vroeg leerde mijn moeder me om me niet uit veld te laten slaan als zielige zwarte jongen. Ik denk dat dit aspect ook te maken heeft met mijn huidige succes als zanger. Get up and fight! was haar motto en daarmee heeft ze haar kinderen grootgebracht.’ Rellum sluit hierbij aan: ‘Kijk dat is het mooie! En ook de kracht van de muziek. Het is nog steeds actueel door de manier waarop het verwoord is en door de manier waarop de mensen met elkaar omgaan. In feite is deze show ook een goedmoedig commentaar op de polarisatie van de huidige samenleving.’ Morrison: ‘We zullen het samen moeten doen!’.

The Legends
‘It’s a Man’s World!’ wordt gebracht door producent ‘The Legends’, ontstaan uit een initiatief van toetsenist Wiboud Burkens en trompettist Michael Varekamp. Al sinds 2013 brengen zij spraakmakende soul- en jazzvoorstellingen naar de Nederlandse theaters zoals ‘LOUIS!’ (over Louis Armstrong) en ‘I’m a Soulman’ (met Steffen Morrison in de rol van Otis Redding). De muziek staat altijd centraal, maar film en spoken word hebben ook altijd een belangrijke rol.

‘Het publiek gaat altijd uit z’n dak bij deze show. Ze staan op de banken en te swingen in de gangpaden, maar er is ook altijd een grotere boodschap, zoals bij alle voorstellingen van The Legends. Uiteindelijk gaat het er om dat we de boel bij elkaar houden en samen deze wereld vormgeven. Dat is misschien wel de achterliggende kern van de show: Wat geef ik mijn kinderen mee?’.

De muzikale voorstelling ‘It’s a Man’s World!’ met Steffen Morrison, Yerry Rellum en de meest swingende soulband band van Nederland is op woensdag 17 april om 20.00 uur te zien in Schouwburg Odeon te Zwolle. Kaarten zijn te koop via zwolsetheaters.nl

Foto: Tine van Oene

Geef een reactie

Instagram

WhatsApp ons (09-21u)
%d bloggers liken dit: