Op 3 en 4 mei speelt Theatergroep De Jonge Honden de voorstelling ‘Wie sport, zondigt niet’ in Schouwburg Odeon in Zwolle. De voorstelling gaat over een gymvereniging tijdens de oorlogsjaren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de sport in Nederland een opleving. Het aantal deelnemers groeide en de tribunes vulden zich met toeschouwers. De Duitse bezetter steunde deze vlucht in de sport. Want ‘wie sport, zondigt niet’. Voor één bevolkingsgroep golden er andere regels… Zwembaden, voetbalvelden en sportclubs werden vanaf 1941 ‘verboden voor joden’.
In de voorstelling komen persoonlijke oorlogsverhalen voorbij over spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden. Hoe ging je om met een Joodse speler in je club, en wat als die speler vals speelt? Wat als je een statement maakt? Maak je die als individu of als groep? Confronterende en menselijke dilemma’s die nog altijd relevant zijn maar het verschil kunnen maken.
Artistiek leider Jolmer Versteeg zegt hierover:
“Sport is van alle tijden en voor iedereen, het is menselijk en daardoor herkenbaar”. Je zoekt naar thema’s die voor jongeren herkenbaar zijn en zich daardoor kunnen identificeren.

De kaartverkoop voor de voorstelling is gestart. Kaarten á 5 euro zijn te reserveren via www.zwolsetheaters.nl

Foto: Tine van Oene

Geef een reactie

Instagram

WhatsApp ons (09-21u)
%d bloggers liken dit: