Zwolle wil Zwarte Piet afschaffen

 Zwolle wil Zwarte Piet afschaffen

De zomer moet nog beginnen, maar de gemeente Zwolle heeft besloten dat de stad tijdens het Sinterklaasfeest afscheid gaat nemen van de traditionele Zwarte Piet. Dat blijkt uit gesprekken die burgemeester Henk Jan Meijer heeft gehad met een groep demonstranten.

In 2019 zal Zwolle al overstappen naar ‘een significant aandeel roetveegpieten’ bij de intocht. Het maakt onderdeel uit van een geleidelijke verandering van traditionele pieten naar roetveegpieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Zwolle, schrijft het College.

Vorig jaar waren er spanningen bij de intocht van Sinterklaas toen een groep demonstranten tégen Zwarte Piet in actie wilde komen. Die demonstratie werd uiteindelijk afgelast wegens bedreigingen.

‘Op basis van een analyse van de intocht van afgelopen jaar en de landelijke ontwikkelingen rondom de intocht van Sinterklaas zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd tussen de organisatie van de Zwolse intocht (Stichting Evenementen Zwolle, SEZ) en vertegenwoordigers van de lokale en landelijke demonstranten’, schrijft het College.

‘Het gesprek tussen de organisatie van de Sinterklaasintocht en de demonstranten verliep open en constructief. In dat gesprek bleek bij alle gespreksdeelnemers dat er, naast de gedeelde inzet voor een veilige intocht, draagvlak is voor geleidelijke verandering van traditionele pieten naar roetveegpieten. SEZ wil daarom in 2019 beginnen met een significant aandeel roetveegpieten bij de intocht. Hoe de optocht in de eerstvolgende en de daaropvolgende edities precies vorm zal krijgen wordt de
komende periode verder uitgewerkt. Een evaluatie van de intocht in december 2019 maakt onderdeel uit van het proces om ook voor 2020 een veilige en leuke intocht te houden.’

Bron: ZwolleNu

Ook Interessant?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: